Skip to content

Рустеми: „Издвојуваме 20.2 милиони евра за ново патно поврзување на Кичево и Дебар“

„Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми заедно со претседателот на Владата на РСМ, Димитар Ковачевски и министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и заменик директорот на ЈПДП Благојче Трпевски извршија увид во градежните работи на изградбата на регионалниот пат Р2246 делница, Извор (спој со А2) – Гарски мост, во должина од 19 км и во вредност од 20.2 милиони евра.

 

„Рустеми го информираше премиерот Ковачевски дека веќе се отпочнати и активностите за изградба на патната делница со која значително ќе се скрати времето за патување.

„Со изградбата на делницата Извор–Гарски мост Општината Маврово и Ростуше ќе добие ново патно поврзување помеѓу градовите Кичево и Дебар и ќе се скрати времето на патување. За таа цел обезбедивме 20,2 милиони евра, средства од буџетот на ЈП за државни патишта. Изведувачот на градежните работи Илинден–Струга отпочна со работа и во моментов се работи на расчистување на трасата, ископ на земјани работи и изработка на насипи. До овој момент имаме веќе 20 % на реализација на изведба“, изјави директорот Рустеми.

 

Сподели: