Патарина за користење на автопатиштата во Република Северна Македонија се плаќа на наплатните станици, готовински (во денари и евра), безготовински (со банкарски картици) или преку системот за електронска наплата на патарина со електронски смарт картици и уред за електронска наплата на патарина (ТАГ).