Skip to content

Почнува изградбата на 46 локални патни правци во 38 општини

Премиерот Никола Груевски  во рамките на неговата посета на општина Кавадарци го пушти во употреба на реконструираниот пат од месноста Ладно Долче кон селата Страгово и Крњево .
– Патот е од секојдневна важност за повеќе села како Страгово, Крњево,  Чемерско, Бохула, Горна и Долна Бошава. Воедно, патот е од посебно значење и за шумското стопанство, локалните земјоделци и лозари, но и за сите граѓани кои одовде се упатуваат кон поволните излетнички места и посебно кон ски центарот Кожуф, нагласи премиерот Груевски, додавајќи дека патот во изминатиот период беше во многу лоша состојба со ширина од 3 метри и со многу нерамнини и дупки.

ФОТО : МИА

– Ние како Влада издвоивме 46 милиони денари со кои се изведе комплетна реконструкција и проширување во должина од околу 5 километри. Градежните активности завршија минатата година и граѓаните веќе ги почувствуваа придобивките од овој пат, рече премиерот Груевски.
Директорот на ЈП за државни патишта Владо Мисајловски  истакна дека локалните правци, иако поврзуваат села и помали региони, се од големо значење за квалитетот за животот во населените места и за регионалниот развој на општините. За да ја подобри локалната патна инфраструктура, општина Кавадарци аплицираше за рехабилитација и реконструкција на неколку локални патни правци и тоа од регионалниот пат 107 до село Ресава, од село Ресава до село Бегниште и локалниот пат Ладно Долче – Крњево – Страгово со вкупна должина од околу 17 километри.

Сподели: