Skip to content

Извршен увид во градежните работи на рехабилитацијата на државниот пат Фаришка Клисура–Прилеп

Пелагонискиот регион кој се наоѓа во југозападниот дел на државата, на југ граничи со Република Грција и Република Албанија. Од тие причини е значаен за патното поврзување кое е дел од коридорот 10Д. Овде се вкрстуваат патни и железнички јазли кои се дел од меѓународната рута. Токму затоа директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми, заедно со министерот за транспорт и врски Благој Бочварски извршија увид во градежните работи на рехабилитацијата на државниот пат Фаришка Клисура–Прилеп.

Еден од најфреквентите патни правци е регионалниот пат кој поминува низ Фариш и води кон Прилеп или попознат како превој Плетвар. Граѓаните кои гравитираат кон Прилеп и Битола, многу добро знаат дека овие 20-тина километри се најтешките за возење посебно во зимскиот период.

„За да им ја олесниме рутата и да го забрзаме протокот на возила отпочнавме со рехабилитација на делницата Фариш-Прилеп во должина од 19 км за што издвоивме средства со помош на ЕБОР во висина од 4.07 милиони евра. Изведувачот на работите Стентон Градба и Грин Лајн со надзорот Диви веќе работат на механичко сечење на асфалтот, поставување на нови рабници, машинско гребење на постоечкиот асфалт, по што започна и процесот на афалтирање. Токму затоа сме тука да извршиме увид во овој процес и лично на терен да се увериме во напредокот на работата. Очекуваме почетокот на зимата граѓаните од овој регион да возат по нова рехабилитирана делница што ќе значи и нивна поголема сигурност и безбедност“, изјави директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми.

Инаку, интензивно се работи и на експресниот пат Градско-Дреново, на кој во иднина треба да се надоврзи и изградбата на автопатот Прилеп-Битола кој треба да го гради американско-турскиот конзорциум Бехтел и Енка. Со рехабилитацијатата, пак на магистралниот пат Битола-Меџитлија ќе се поврземе брзо и безбедно со Република Грција, а од 1 јули Изведувачот веќе ќе биде воведен во работите.

Сподели: