Skip to content

Завршена санацијата на мостот на река Пчиња на регионалниот пат Р2136, делница Ржаничино –Д.Коњаре

Санацијата на мостот  во село   Долно Коњаре на  регионалниот пат Р2136, делница Ржаничино – Долно Коњаре, општина Петровец која отпочна на почетокот на месец март е завршена и мостот е ставен во функција.

Невремето кое ја зафати Република Македонија  минатиот месец, придонесе да се се зголемат на  водите на река Пчиња и да дојде до оштетување на наведениот мост, кој од безбедносни причини во сообраќајот беше забранет за сообраќај за товарни возила со  маса поголема од 7,5 тона, вклучувајќи ги и градските автобуси на ЈСП „Скопје“. Од страна на Јавното претпријатие за државни патишта, веднаш по оштетувањето беа превземени конкретни  активности за надминување на состојбата,  при што  двете средишни  столбни места  кои беа предмет на санација,   целосно се санирани и зајакнати. Освен санацијата   во долниот дел од мостот околу двете столбни места  извршена е  регулација на коритото на реката Пчиња.

Со завршување на санацијата  се овозможи нормализирање на  сообраќајот на мостот и негово повторно ставање во функција.. Санацијата на мостот е завршена за неполн месец од отпочнување на градежните работи, иако според Договорот изведувачот имаше рок за негово завршување до крајот на месец Април.

Сподели: