Skip to content

Директорот на ЈП за државни патишта Владо Мисајловски во работна посета на Југоисточниот регион

Директорот на ЈП за државни патишта  Владо Мисајловски во рамките на денешната работна посета на  Југоисточниот регион,   во Македонска Каменица оствари средба со градоначалникот на Македонска Каменица Дарко Митевски, со локалното население и со претставници  од рудникот Саса.

На средбите беше разговарано за проектите во локалната патна инфраструктура како и за останатите проекти кои се планирани да се реализираат во општината. Во разговорите директорот Мисајловски информираше дека  во тек е  проектирање на 20 км. од регионалниот пат Р 1210 помеѓу рудниците   Тораница  и Саса . Оваа делница ќе биде од големо значење за поврзување  на општините Крива Паланка и Македонска Каменица, затоа што во моментов не постои патна врска помеѓу овие две општини. На средбите беше разговарано и за рехабилитацијата на околу 30 км. од  постојниот  магистрален  пат Кочани – Делчево , планирана да се реализира со средства од заем од Светска Банка.

Во рамките на посетата на овој регион директорот Мисајловски оствари средба и со градоначалникот на општина Пехчево Игор Поповски и со месното население. На средбата беше разоварано за локалната патна инфраструктура.
На крајот оставарена беше средба и со градоначалникот на општина Дојран Борче Стамов и со локалното население од село Николиќ.  Директорот Мисајловски  информираше  дека претстои целосна рехабилитација на крак од регионалниот пат помеѓу Нов Дојран и село Николиќ во должина од околу 6 км. Во рамките на рехабилитацијата на овој патен правец предвидена е  и  целосна обнова на сообраќајната сигнализација. Рехабилитацијата ќе се реализира преку заем од Светска банка.  Во насока на подобрување на безбедноста во сообраќајот  тек е поставување на нова сообраќајна сигнализација  и опрема на регионалниот пат Струмица – Дојран во должина од 65 км., инвестиција во вредност од 16 милиони денари, информираше директорот Мисајловски.

 

Сподели: