ADP
Република Македонија Јавно претпријатие за државни патишта
Скопје, 16.06.2022

Билатерална средба на Рустеми и Бербери

Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми оствари билатерална средба со генералниот директор на Албанската патна управа, Евис Бербери.

На средбата двајцата директори во присуство на нивните тимови разговараа на повеќе теми кои се од заедничка сфера;

 

Една од темите беше определување на заедничката точка на Коридор 8 меѓу Република Северна Македонија и Република Албанија која ќе биде во функција на подобро патно поврзување помеѓу двете земји.

Исто така, Рустеми и Бербери разговараа и за темите коишто произлегуваат од иницијативата Отворен Балкан.

Во таа насока беше и дефинирањето на задачите и обврските од имплементацијата на одлуката на иницијативата Отворен Балкан која се однесува на интероперабилноста за електронско плаќање на патарините на ETC ( Electronic Toll Collection).

Рустеми и Бербери се заложија за идна поинтензивна соработка меѓу двете институции.

© 2019, Јавно претпријатие за државни патишта. Сите права задржани.